Augustus 2010

Bijna helft mkb besmet met malware

Wereldwijd is 49 procent van de kleine en middelgrote bedrijven (mkb) besmet met malware. Dat blijkt uit onderzoek van leverancier van cloud-gebaseerde beveiligingsoplossingen Panda Security.

De Benelux scoort het laagst van alle Europese landen met 40 procent besmette bedrijven.  Algemeen is het aantal infecties gedaald in Europese bedrijven (van 58 procent in 2009 naar 49 procent in 2010). In de Benelux was 57 procent van het mkb infectievrij. Hiermee haalt onze regio de beste Europese score. Koplopers in het aantal besmette computers zijn Paraguay met 89 procent en Venezuela met 83 procent.

Virussen vormen nog altijd de grootste bedreiging (42 procent), hierna volgt spam (25 procent). Vorig jaar behoorde het grootste aantal infecties in de Benelux nog tot de categrorie spyware. De meeste infecties had men opgelopen via het internet (56 procent), maar het het aantal infecties via USB-apparaten groeit. P2P, messaging en vergelijkbare applicaties zijn steeds minder een infectiebron.

Beveiliging
Wereldwijd heeft 92 procent van de ondervraagde bedrijven een beveiligingsoplossing geïnstalleerd. Voor de Benelux ligt dit percentage op 81. Als redenen voor het niet installeren van een beveiligingsoplossing geven de mkb’ers in de Benelux aan dat ze vinden dat:

  • het niet nodig of onbelangrijk is (50 procent);
  • de oplossing te veel systeembronnen verbruikt (17 procent);
  • het te duur is (7 procent).

In de Benelux heeft 64 procent van de ondervraagde bedrijven een beveiligingsbeleid. 47 heeft procent geen beveiligingsverantwoordelijke aangesteld. Hiermee staat onze regio op de laatste plaats tussen de andere Europese landen.

Verder blijkt dat 46 procent van het mkb in de Benelux gratis beveiligingssoftware gebruikt. Globaal ligt dit op 17 procent. Wat betreft de geïnstalleerde beveiligingsoplossing heeft elke mkb’er in de Benelux een firewall, 92 procent een antivirus-oplossing, 88 procent anti-spyware en 65 procent anti-spam.

Voor het onderzoek zijn 10.500 kleine en middelgrotebedrijven ondervraagd. De geselecteerde bedrijven zijn geen gebruikers van Panda Security en gebruiken 2 tot 1000 computers.

Bron: Automatiseringgids 11 augustus 2010 door: Esther Wouters

Add comment

Comments

Comments are closed.