Februari 2010

IT beheer vaak onderheving aan ergernissen

Volgens onderzoek van softwareontwikkelaar RES Software kennen IT-beheerders vijf grote ergernissen bij het uitvoeren van de beheertaken van de IT-systemen die tot onnodig tijdsverlies leiden.

Uit het onderzoek blijkt dat er ongeveer vijf grote ergernissen bestaan bij het uitvoeren van beheertaken van IT-systemen. In de eerste plaats is dat het aanmaken van nieuwe gebruikers. Volgens de softwareontwikkelaar is dit voor IT-beheerders wel een eenvoudige klus, maar ook enorm saai. Bovendien neemt de nazorg veel tijd in beslag, zoals door wijzigingen in de gebruiksrechten of het herstellen van foutieve instellingen. Een tweede punt van ergernis zijn software-installaties. Het installeren en updaten van software is bij veel bedrijven niet goed geregeld. Wanneer IT-afdelingen niet beschikken over de mogelijkheid om computers centraal te beheren, moeten IT-beheerders bij iedere nieuwe installatie alle werkplekken langs en steeds dezelfde handeling uitvoeren. De foutenmarge wordt hierdoor vergroot.

Inventarisatie

Een derde ergernis is de inventarisatie van hard- en software. Om de IT_uitgaven in de hand te kunnen houden of vanwege wet- en regelgeving, is het belangrijk dat de geïnstalleerde hard- en software regelmatig in kaart wordt gebracht. Ook voor inventarisatie geldt dat dit voor beheerders een vervelende klus is, die toch zeer frequent moet worden uitgevoerd. Op de vierde plaats komt hard- en software queries. Een belangrijk onderdeel bij het analyseren van problemen met hard- en software is het onderling vergelijken van verschillende systemen. Dit is een tijdrovende zaak met weinig plezier, aldus RES Software, voor beheerders.

Rebooten

Last but not least zijn er de geplande reboots. Soms moeten servers worden uitgeschakeld en opnieuw worden opgestart, maar om de dienstverlening op peil te kunnen houden, moet een minimum aantal servers blijven draaien. Het handmatig rebooten is een schoolvoorbeeld, aldus de onderzoekers, van onnodig tijdsverlies.

Bron | IT Service Magazine

Add comment

Comments

Comments are closed.